Sivut

3. huhtikuuta 2011

Ullakkolöytö: wanna be design-jakkara

Teimme mieheni kanssa tällaisen mahtavan ullakkolöydön viime viikolla hänen isovanhempiensa ullakolla. Huonokuntoinen vanerinen jakkara oli saanut käytännössä jo kaatopaikkatuomion, mutta meille hiipi mieleen oitis sen kunnostus. Taivutettu vaneri-istuin ja sen upea muoto tekivät jakkarasta minusta säilyttämisen arvoisia.

Jakkaran alkuperää ei kukaan oikein muista kunnolla, mutta kuulemma se on tullut kirjahyllyn kylkiäisinä joskus 60-luvulla. Minun mielestäni se muistuttaa erehdyttävästi Ola Kettusen suunnittelemia design-tuoleja samaiselta ajalta. Tämä tuoli tuskin kuitenkaan on kyseisen suunnittelijan luomus, sillä muistaakseni hänen tuoleissaan on myös semmoset kantokahva-aukot. Jos joku teistä tuntee kyseisen suunnittelijan tuotoksia paremmin tai ylipäätään arvelee jotain tästä tuolista - kommentoikaa ihmeessä.

Tällainen jakkara repeilleiden kangaskerrosten alta paljastui

Vapaapäivän kunniaksi otin pikkuneidin apulaisekseni, kun aloin tutkailla jakkaraa tarkemmin. Jakkarassa oli kaksi repaleista kangaskerrosta ja pehmustetta, jotka oli lisätty siihen myöhemmin. Ensin irrotimme kankaat ja pehmusteet ja sitten hioimme pinnasta kevyesti liimajämät. Oli hyvä, että teimme tämän ulkona - sen verran pahasti vanha tuoli kankaineen ja hiomisineen pölisi.

Alta paljastui mitä mainioin jakkara! Jakkaran jalat ovat maalattu kertaalleen ja ajattelin maalata ne mustaksi. Istuinosa tarvitsee jonkinlaisen lakkakerroksen, jotta se olisi helpompi pitää puhtaana ja pinta saisi kauniin kiillon. Maalaushommia jatkan ilman pikkuneitiä heti, kun muilta hommilta ehdin ja saan maalit hommattua.
Olen kyllä ihan täpinöissäni tästä tuolista - se on niin hieno ja kaiken lisäksi ihan todella hyvä istua. Odotan innolla, että saan sen meille käyttöön. Pikkuneitikin taitaa odottaa - heppaleikeistä päätellen :)

7 kommenttia:

 1. Mun vanhemmilla on tuollainen tuoli, siinä on ne kantokahva-reiät molemmissa päissä. Tuoli oli mummoni kun olin pieni ja leikin siinä minäkin heppaleikkejä.Nyt tuolista tapellaan mummolassa, kumpikin lapsistani haluaisi aina istua siinä :)Mistähän voisi varmistaa, onko tuoli Kettusen vai ei?

  VastaaPoista
 2. Hei Lissu, muistaakseni Ola Kettusen tuolia valmisti aikoinaan Merivaara. Kannattaa tsekata tuolin pohjasta, löytyykö Merivaaran tarraa. Jos löytyy, käsissänne on suoranainen aarre :)

  VastaaPoista
 3. Huippulöytö, hienoa että kunnostatte sen ja laitatte esille. ihanaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
 4. Johanna: kiva, että tykkäät. Hyvää sunnuntaita myös sinulle, niin ja tietysti kaikille muillekin lukijoille :)

  VastaaPoista
 5. Täytyy katsoa vähän paremmin ensi kerralla, kun menemme mummolaan. Oli aito tai ei, niin rakas jakkara se silti on. Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
 6. Aika arvokkaita nuo myynnissä olevat Merivaaran jakkarat.

  VastaaPoista

Hei, luen mielelläni kommetteja. Jätä ihmeessä omasi :)